Uczymy się o tym, jak dbać o zdrowie. Dzisiaj w ramach powtórki i utrwalenia rozwiązywaliśmy zadania interaktywne i oddzielalismy to, co zdrowe i korzystne dla naszego organizmu od tego,co niezdrowe. Nikt nie miał z tym zadaniem problemów.
Następnie przystąpiliśmy do działań praktycznych. Uczniowie pracowali w zespołach. Przygotowywali surówki i sałatki z róznych owoców i warzyw. Wszyscy spisali się na medal.
Potem uczyliśmy się prawidłowo zapisywać przepisy kulinarne. Dzieci otrzymały zadanie domowe, aby wspólnie z kimś z rodziny przygotowały surówkę, zapisały przepis w naszej prezentacji i dołaczyły zdjęcie swojego produktu. Powstanie nasza klasowa książka kucharska.
Strona jest pełna inspirujących pomysłów na zajęcia związane z ekologią, zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną, które są dostosowane do młodszych uczniów.
OdpowiedzUsuńJednym z ciekawszych wpisów jest artykuł o zdrowym odżywianiu, który podkreśla znaczenie zrównoważonej diety w życiu dzieci. Można tam znaleźć proste przepisy na zdrowe przekąski oraz porady, jak zachęcić dzieci do spożywania warzyw i owoców.