piątek, 10 września 2021

Zamkowej kuchni

 


Zakończyliśmy pracę w piwnicy i przenieśliśmy się do zamkowej kuchni.


Wykonaliśmy zadania związane z liczeniem, aczytaliśmy przepisy na zupę pomidorową i placki ziemniaczane, poznaliśmy różne rodzaje miar. Wiemy, jak odmierzyć odpowiednią ilość płynu lub innego materiału.


Czytaliśmy przepis na przygotowanie ogórków kiszonych. Układaliśmy algorytm postępowania przy przygotowaniu. Przygotowaliśmy produkty i postępowaliśmy według planu, to znaczy przystąpiliśmy do kiszenia ogórków. Mamy trzy apetycznie wyglądające słoiki. 

Teraz będziemy obserwować proces kiszenia. 



Z ogórków również przygotowaliśmy postaci: panią Ogórkową i pana Ogórka. Z naszych postaci utworzyliśmy wystawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miły Gościu! Witamy na naszym blogu. Zapraszamy do komentowania. Nie zapomnij się podpisać, jeśli nie masz konta w Google. Trudno wymieniać opinie, rozmawiać, dyskutować z anonimem. Dziękuję.